19 Mayıs 2012 Cumartesi

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun


19 Mayıs Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun


Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 93. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a gelişini sembolize eden bayrak, Kurtuluş Yolu'ndaki Bandırma Vapuru'nun simgesi iskeleden karaya çıkarıldı.

SAMSUN

Ulu Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 93. yıl dönümü kutlamaları kapsamında ilk tören Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'nda düzenlendi. Buradaki törende Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Altunsoy tarafından anıta çelenk sunuldu. Saygı duruşunun ardından törenlere, Kurtuluş Yolu'ndaki Bandırma Vapuru'nu simgeleyen ve zamanın Tütün İskelesi olarak bilinen yere inşa edilen iskelede devam edildi.

Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncularının, Büyük Önder ile 18 silah arkadaşının heykellerinin de yer aldığı alanda 19 Mayıs 1919'daki karaya çıkışı canlandırmalarının ardından, bir deniz subayı, iki deniz eri ve iki öğrenci tarafından taşınan bayrak, karaya çıkarıldı.

Vali Hüseyin Aksoy, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın 1919'un 93. yılında Samsun'da aynı heyecanı ve coşkuyu yaşamaktan duydukları onuru dile getirdi.

Samsun'un, kurtuluş mücadelesinin başlangıcı ve Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda ilk adımın atıldığı kent olduğunu vurgulayan Vali Aksoy, ''19 Mayıs 1919, Türk milletinin, Türk onur ve asaletiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde tarih sahnesine bir defa daha çıkarak makus talihini tersine döndürmeye başladığı, milletin azim ve kararlılığı sayesinde Türk milletinin esaret altında yaşayamayacağının Samsun'dan başlayarak tüm dünyaya duyurulduğu tarihtir'' dedi.

Aksoy, gençlere hitaben şunları söyledi: ''Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde, silah arkadaşlarının desteğiyle ve millet iradesinden alınan güçle başlatılan milli mücadele neticesinde binlerce şehit verilerek sıkıntı ve yokluklar içerisinde kazanılan zaferlerin ve bütün dünyaya gücümüzün gösterildiği kahramanlık destanının başlangıcı olan 19 Mayıs, sizlere armağan edilen bir bayramdır. Geçmişini, tarihini, kültürünü bilen, özüne ve kültürüne sahip çıkan toplumlar, ilelebet yaşama hakkına sahiptirler. Sizler, yarılarımızın teminatı, Türk milletinin geleceği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin emanetçileri olarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği hedeflere, onun ilke ve inkılapları ışığında şehitlerimizin kanıyla sulanan ay yıldızlı bayrağımızı yere düşürmeden, milli birlik ve beraberliğimizi bozmaya çalışanlara fırsat vermeden emin adımlarla yürüyeceksiniz.''

Daha sonra deniz subayı tarafından kara subayına teslim edilen bayrak, göndere çekilmek üzere kutlama törenlerinin yapılacağı 19 Mayıs Stadı'na götürüldü.

Törende halk oyunu gösterileri sunuldu.

Yürüyüş
Katılımcılar, daha sonra zamanında otel binası olan ve Büyük Önder'in Samsun'a gelişinde kaldığı Gazi Müzesi'ne yürüdü.
Atatürk'ün Samsun'a çıkışı sonrasında ikametgahına ayrılan ve bugün müze olarak düzenlenen tarihi binaya, Kurtuluş Yolu olarak adlandırılan güzergahtan yapılan yürüyüşe kalabalık vatandaş topluluğu da katıldı.

ANKARA
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Gençlik Yürüyüşü ile başladı. Resmi bayram ve kutlamalarla ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle bu yıl ilk kez resmi törenler olmadan kutlanan Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında, ilk etkinlik 19 Mayıs Spor Salonu'nda başladı. Saat 08.00'den itibaren İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü organizesinde Ankara Kulübü Seymenleri ve Ankara Üniversitesi öğrencileri ile lise öğrencilerinden oluşan kortej, stadyumda toplandı. Gençlik yürüyüşüne katılacak olan öğrenciler, ellerinde Türk bayrakları ile Cumhuriyet Bulvarı'ndan hareket etti. Kortej bulvarı takiben Ulus'taki Atatürk Anıtı'na gelerek anıta çelenk bıraktı. Çelenk bırakma töreninin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunarak, Türk bayrağı göndere çekildi.

Ata'nın huzuruna çıkıldı
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında gençlerle birlikte Anıtkabir'i ziyaret ederek, Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu.

Gençlerle birlikte Aslanlı Yol'dan yürüyerek tören alanına gelen Bakan Kılıç, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.
Daha sonra Misaki Milli Kulesi'ne geçen Bakan Kılıç, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.
Bakan Kılıç, deftere şunları yazdı:

''Bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin Büyük Önder'i Gazi Mustafa Kemal Atatürk; Kurtuluş Savaşı'nı başlattığınız ve bir daha o günlerin yaşanmaması arzusuyla gençlere bayram olarak bıraktığınız bu kutlu günde Cumhuriyetimizi emanet ettiğiniz Türk gençliği ile huzurlarınızdayız. 'İşte benim doğum günüm' dediğiniz 19 Mayıs tarihi bütün gençlerimiz için emanete sahip çıkma şuurunu yenilemenin adıdır. Gençlik sağlam bir irade, büyük bir kararlılık, sarsılmaz bir inanç ve geri dönüşü olmayan kuvvetli bir şuurla izinizdedir. Her bayram coşkusu tek vatan, tek devlet, tek bayrak, tek millet inancımızı pekiştirmektedir. Bu bilinçle, Türkiye'nin geleceğini aydınlatan gençlerimizle birlikte sizi büyük özlemle, minnetle anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.''

Bakan Kılıç ve beraberindekiler daha sonra Anıtkabir'den ayrılarak ''30. Uluslararası Gençlik Haftası'' etkinliklerinin gerçekleştirildiği Atatürk Kültür Merkezi'ne geçti. Bakan Kılıç, burada stantları gezerek etkinlikleri takip etti.

İSTANBULGençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nce, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla ''Ata'ya Saygı ve Gençlik Yürüyüşü'' düzenlendi.

Galatasaray Meydanı'nda başlayan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey ile çeşitli kurumların temsilcileri ve öğrencilerin katıldığı yürüyüş, Taksim Meydanı'nda sona erdi. Yürüyüş sırasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bando takımı tarafından marşlar çalınırken, öğrenciler de dev Türk bayrağı taşıdı.

Yürüyüşün ardından, Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'nda İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey ile kamu kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen tören, saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Tören, öğrenciler tarafından halk oyunları ve spor gösterilerinin sunulmasıyla sona erdi.

ESKİŞEHİRHer yıl Atatürk Stadyumu'nda kutlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri, bu yıl spor müsabakalarıyla kutlandı. Eskişehir'i Türkiye ve dünyada temsil eden sporcuların düzenledikleri karşılaşmalar izleyicilerden tam not aldı. 

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri Eskişehir Vilayet Meydanı'nda düzenlenen çelenk sunma töreni ile başladı. Bu yıl değişen yönetmelik gereği ilk defa askeri tören alayı etkinliklere katılmadı. Kurumların Atatürk Anıtı'na çelenk sunma yönetmeliğinin de değiştiği kutlamalarda, sadece Gençlik ve Spor Bakanlığı çelengi sunuldu. 

Ardından Atatürk Stadyumu yanında bulunan Atatürk Açık Spor Tesisleri'nin açılışı gerçekleştirildi. Bu yıl değişen yönetmelik gereği kutlamalar stadyum içerisinde değil, stadyum dışında spor aktiviteleriyle kutlandı. Eskişehir'i Türkiye ve dünyada temsil eden sporcuların katıldığı 'Ata'ya Saygı' koşusu düzenlendi. Eskişehir Garı'nda Atatürk Stadyumu'na kadar bir kilometrelik alanı koşan yaklaşık 30 sporcudan Osman Başkaya birinci, Erkan Zengin ikinci, Semih Eren ise üçüncü oldu. Etkinliklerde ayrıca, badminton, masa tenisi, judo, güreş, jimnastik alanlarında da sporcular hünerlerini sergiledi. Yapılan karşılaşmalar sonucu dereceye giren sporcular ödüllendirildi. 

Eskişehir'de 19 Mayıs kutlamaları düzenlenecek etkinliklerle devam edecek. Akşam saatlerinde yaklaşık 500 öğrenci Üniversite Caddesi'nde Fener Alayı düzenleyecek.

ADANA
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Adana'da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen törene Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 6. Kolordu Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı, milletvekilleri, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Daha sonra Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen koşu ile kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Etkinlikler kapsamında, sporcular tarafından halk oyunları, Uzakdoğu sporları, jimnastik, bisiklet ve motosiklet gösterileri yapıldı. Gösteriler meydandakilerin büyük beğenisini kazandı.

Kutlamalar sırasında özel duyum engelli rehabilitasyon merkezi öğrencilerinin yaptıkları dans gösterisi, alkış aldı.

KUŞADASI
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, 19 Mayıs Atatürk'ü anma Gençlik ve Spor Bayramı coşku içinde kutlandı. Atatürk anıtı önündeki törene Kaymakam Mustafa Esen, Belediye Başkanı Esat Altungün, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Ören, İlçe Emniyet Müdürü Olcay Yakup İnakur, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve diğer vatandaşlar katıldı. Yabancı turistler de törene ilgi gösterdi. Çelenk koyulması, saygı duruşu ve İstikl'l Marşı'nın ardından öğrenciler şiir okudu ve halk oyunları sergiledi. Bu gösterisi sırasında, ses düzeninde kısa süreli bir arıza meydana geldi. Kutlamalar, öğleden sonra Kuşadası Belediyesi'nin hazırladığı programlarla devam edecek.

ADIYAMAN19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Adıyaman'da yoğun ilgiyle kutlandı. 

Valilik önünde Atatürk büstüne çelenk bırakma töreniyle başlayan programa, Vali Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Seyit Ahmet Bağcı, AK Parti Adıyaman Merkez İlçe Başkanı Abdurrahman Dimez, Adıyaman İl Başkanı Av. Bilal Doğan, ADD Şube Başkanı Aslan Palalı, dernek temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Seyit Ahmet Bağcı, Atatürk büstüne çelenk koydu.
Daha sonra program konuşmasını yapan Bağcı, 'Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti, sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en baştaki görev ve sorumluluğunuzdur. Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Bayramı'nın 93. yıl dönümünü tebrik ediyor, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum' ifadelerinde bulundu. Konuşmaların ardından program sona erdi.

KAYSERİ19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kayseri'de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mehmet Metin Özen'in Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Etkinlikler kapsamında, sporcular tarafından halk oyunları, karate, jimnastik ve bilek güreşi gösterileri yapıldı.

Törende, kompozisyon yarışmasında birinci olan Aslı Çetin, ikinci olan Aysel Topaç ve üçüncü olan Büşra Üstündağ ile satranç turnuvasında birinciliği elde eden Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi, ikinciliği elde eden Aydınlıkevler Lisesi ve üçüncülüğü elde eden Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerine ödülleri verildi.

Törene, bazı kamu kurumlarının müdür ve temsilcilerinin yanı sıra spor derneklerinin başkanları, öğretmenler, antrenörler ve sporcular katıldı.

Lise son sınıfta kent merkezini gördüler
Bu arada, Kayseri Emniyet Müdürlüğü ilçelerde yaşayan ve daha önce kent merkezini hiç görmemiş başarılı lise son sınıf öğrencilerini Kayseri'ye getirdi. Polislerle birlikte törenleri izleyen gençler, daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda İl Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Aydın, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Erciyes'in güzelliğini uzaktan seyreden gençleri kent merkezine getirdiklerini belirtti.
Proje çerçevesinde, maddi durumu iyi olmayan başarılı öğrencilere kent merkezini gezdireceklerini bildiren Aydın, şöyle konuştu:
''Öğrencilerimiz Kayseri'nin çeşitli yerlerini gezecekler, daha sonra da Erciyes'te sucuk ekmek ikram edeceğiz. Akşam da ilçelerine yolcu edeceğiz. Bu öğrencilerimiz lise son sınıf öğrencileri. Üniversite sınavının ikinci basamağına girecekler. Bunlar ilçelerinin başarılı gençleri. Onları ödüllendirmek için böyle bir proje hazırladık.''

KKTC19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC) törenlerle kutlandı.

Lefkoşa'daki ilk tören, Atatürk Anıtı'nda yapıldı. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, ile diğer yetkililer ve öğrenciler katıldı.
Protokol sırasına göre anıta çelenk konulması ile başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Daha sonra Anıtkabir'den getirilen toprak bir subay tarafından anıta konuldu.

Anıttaki töreninin ardından Lefkoşa Atatürk Stadyumundaki törene geçildi. Protokol, buradaki törene de katıldı.

Stadyumdaki tören, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ile gençlerin ve halkın bayramını kutlaması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, öğrenciler günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıp şiir okudu.

Anıtkabir'den toprak
Anıtkabir'den getirilen ve atletler tarafından stadyuma ulaştırılan toprak, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Akça tarafından Cumhurbaşkanı Eroğlu'na teslim edildi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk ve KKTC bayraklarına sarılı toprağı öperek teslim aldı.

KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Dürüst, törende yaptığı konuşmada, "19 Mayıs Türk milletinin onur ve asaletiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcıdır. 19 Mayıs milli egemenlik ilkesinin Samsun'da yakılan meşalesidir'' dedi.

KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bandosunun gösteri yaptığı kutlamalar, öğrencilerin resmi geçidi ve gösterileriyle tamamlandı.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı KKTC'nin diğer bölgelerinde de törenlerle kutlandı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen Bu Yazı Hakkındaki Düşüncelerinizi Yazınız